En populär bransch att jobba i

Arbetsgivarna i energibranschen ligger fortsatt i topp när det gäller både attraktiva och jämställda arbetsvillkor. De erbjuder trygga och jämställda anställningsformer, har låga sjuktal och friska medarbetare, hög kvarstannandegrad och satsar mycket på kompetensutveckling. Dessutom har branschen jämställda chefsstrukturer och lika möjligheter till löneutveckling för kvinnor och män.

Energibolagen investerar en omfattande del av arbetstiden på kompetenshöjande insatser. Under förra året motsvarade branschens nivå ungefär 9 dagar i genomsnitt per medarbetare, vilket är 3 dagar mer än genomsnittet i svenskt arbetsliv.

Energibranschen visar även generellt låga sjuktal. Nivåerna på både kort- och långtidssjukfrånvaro indikerar en låg risk för arbetsrelaterad sjukfrånvaro. Korttidssjukfrånvaron motsvarar i genomsnitt drygt 3 dagar per medarbetare, vilket är mer än en dag mindre än genomsnittet i svenskt arbetsliv. En delförklaring till den låga sjukfrånvaron är den höga chefstätheten – genomsnittet är färre än 8 medarbetare per chef. Det ger goda förutsättningar för en sund arbetsmiljö samt för chefers möjligheter att klara av sitt chefsuppdrag. Till skillnad från många andra branscher är inte sjukfrånvaron en jämställdhets- eller arbetsmiljöutmaning inom energibranschen.

Energibranschens framtida kompetensbehov är stort och omfattar många olika yrkesgrupper. Behovet påverkas inte bara av kommande pensionsavgångar och förväntad tillväxt, utan också av nya investeringar och den tekniska utvecklingen. Den ojämna grundstrukturen försvårar kompetensförsörjningen, men att öka andelen kvinnor kan förbättra möjligheterna att tillgodose framtidens behov.

Energibranschen har de senaste åren visat mycket goda resultat vad gäller att vara attraktiva, hälsosamma och jämställda arbetsgivare. Dessa positiva signaler är avgörande för att branschen ska kunna säkra den framtida kompetensförsörjningen. I den allt hårdare konkurrensen om framtidens kompetens har energibranschen en betydande fördel i att kunna erbjuda svensk arbetslivs mest attraktiva arbetsvillkor – för både kvinnor och män!

Källa: Nyckeltalsinstitutets branschrapport

27 december 2024
← Se fler inlägg