Vad är frekvensmarknaden?

Svenska kraftnät ansvarar för att upprätthålla balansen mellan elförbrukning och elproduktion i det svenska elsystemet via frekvensmarknaden. Det innebär att man hela tiden, varje enskild sekund, ska se till att frekvensen ligger så nära 50 Hz som möjligt för att inte riskera allvarliga störningar i elnätet.

För att klara detta skriver Svenska kraftnät avtal med bl.a. större industrier, som slår på och av sin förbrukning mot ersättning, eller elproducenter som kan reglera sin produktion på ett snabbt sätt.

Numera kan även privatpersoner delta på frekvensmarknaden med hjälp av sk. aggregatorer. En aggregator är en aktör på energimarknaden som samlar mindre energiresurser, t.ex. privatkunder som kan öka eller minska sitt effektuttag eller lagra energi till större enheter. Via dessa enheter säljer sedan aggregatorn sina tjänster på frekvensmarknaden.

För vanliga privatkunder handlar det oftast om att villans batteri, elbilens batteri eller t.om. värmepumpen upplåts till aggregatorn för att användas mot frekvensmarknaden.

Det som en privatkund bör tänka på innan man ingår avtal för frekvensmarknaden är att noga granska den kalkyl som aggregatorn erbjuder. Priserna som var på en ganska hög nivå tidigare har senaste året sjunkit kraftigt. Ett snittpris i kalkylen bör därför inte inräkna tidigare års ersättningsnivåer utan vara mer nulägesbaserad.

2 oktober 2024
← Se fler inlägg